KEFİR'İN MAYALANMASI VE FAYDALARI

Kefirin yapılışı: Kefir mayası bir kavanoza konur,18-20 derecede en çok 48 saat bekletilir. Bekletme süresine göre süt değişik bir şekilde katılaşır ve buna göre etki gücü de değişir. 1 litre sütü ceviz büyüklüğündeki kefir mantarı konması hesabıyla, kefir mantarına kaynatılmış ve  20 dereceye kadar soğutulmuş süt dökülür,kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. 12,18,24,26 veya 48 saat bekletilir. Kapağını açmadan önce iyice  çalkalanır.Metal olmayan süzgeçten geçirilir. Süzgeçte kalan mantar tahta kaşıkla tekrar kavanoza konur ve üzerine tekrar süt dökülüp beklemeye bırakılır. Kefir 48 saatten fazla beklerse sulanır ve kullanılmaz.
Kefirin faydaları :  12 saat bekletilmiş kefir kabızlığa karşı etkilidir.36 saat bekletilmiş kefirde yumuşak dışkıya karşı kullanılır.Astım tedavisi için günde 1 litre kullanılması tavsiye edilir.Sinirsel rahatsızlıklarda günde 1 litre yemeklerle içilir.Bronş rahatsızlığı olanlarda günde 1 litre kullanılması gerekiyor.Döküntü ve egzamalarda günde 1/2 litre kefir içmek,bunundışında döküntülere kefir sürülür,kuruyunca yıkanmaz ertesi gün yıkanır.Tansiyona karşıda olumlu etki verir.Ayrıca kilo vermenizde yardımcı olur kabızlığı gidererek.son olarak sarılık geçirenler 12 saat bekletilmiş kefiri içtiklerinde sarılıklarından kurtulurlar.

Hiç yorum yok: